Державний навчальний заклад "Осипенківський професійний аграрний ліцей"
Четвер, 28.03.2024, 19:11

Меню сайту

Меню сайту

Головна » 2013 » Жовтень » 11 » Звіт директора за 5 років роботи
08:57
Звіт директора за 5 років роботи
Звіт директора Державного навчального закладу «Осипенківський професійний аграрний ліцей» за період 23.12.2008 р. – 23.12.2013 р.
 
Сьогодні ринкова економіка потребує робітників нового типу і може успішно функціонувати, якщо система професійно-технічної освіти та вчасності наш ліцей здатні готувати кваліфікованих робітників сучасного рівня. Професійно-технічна освіта тісно пов’язана з промисловістю і в цілому з економікою країни. Вона повинна відповідати на запити і потреби кадрів для економіки держави. Професійна освіта на сучасному рівні суттєво відстає від потреби економіки, проте вона залишається важливою ланкою системи освіти і має велике соціальне значення для тієї частини молоді, яка не може продовжити навчання в загальноосвітньої школі. Поява нових форм власності, ринкових відносин викликають гостру потребу в конкурентно-спроможніх фахівцях з високим рівнем загальної та професійної компетентністю підготовлених для розв’язування нових економічних і соціально-культурних проблем. Педагогічний колектив ліцею досліджував методичну проблему «Впровадження у навчально-виробничий процес педагогіки толерантності, як запоруки демократичного, стабільного, заможного громадського суспільства». Для забезпечення підготовки робітничих кадрів ліцей має навчальні майстерні (2010р.- обладнана майстерня з професії «Кухар»- придбано 5 електричних плит с духовими шафами, холодильник, меблі), сучасний комп’ютерний клас (2012р.- придбано 12 комп’ютерів, 3 ноутбука, мультімедійний проектор, інтерактивна дошка, відеокамера, дві мережі інтернета «Укртелеком» та «Інфоком» (WI-FI)), 12 кабінетів спецтехнологій (2011р. - 4 кабінети – зроблено євроремонт та оновлені всі наглядні стенди), 6 кабінетів загальноосвітньої підготовки, спортивний зал, їдальню(капітальний ремонт полу та заміна електроосвітлювачів в їдальному залі) бібліотеку, гуртожиток ( щорічні косметичні ремонти, замінено всі регістри,придбано телевізор, два бойлери для душових кімнат, пральна машина,м’який інвентар, аудіоапаратура для проведення вечорів), методичний кабінет (2011р. – капітальний ремонт, заміна інформаційних стендів), автотрактородром. З професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» придбано Комбайн ДОН-1500А, з професії «Водій автотранспортних засобів» придбано автомобіль «Таврія». Колектив налічує 26 педагогічних працівників, з яких: викладчів – 14 ( вищої категорії – 5, першої категорії – 1, другої категорії – 1, спеціалістів – 7); майстрів виробничого навчання – 10 ( першої категорії – 1, спеціаліст – 9), вихователів гуртожитку – 2. Контингент учнів складає 260 учнів. В ліцеї працює 63 працівника. Формування учнівського складу відбувається на основі укладання договорів з підприємствами ВТО «ЮніК», АГ «Агро-Авангард», ЧП «Гасянок», комунальна установа «Андріївська ЦРБ», АФ «Азов», ПП «Попов».
На базі неповної загальної середньої освіти з наданням середньої освіти навчаються учні за професіями:
1. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1». Водій автотранспортних засобів категорії «С».
2. Кухар. Кондитер.
На базі не повної загально-середньої освіти без надання середньої освіти навчаються учні за професіями:
3. Муляр. Штукатур.
На базі повної загальної середньої освіти навчаються учні за професіями:
4. Слюсар з ремонту автомобілів. Водій автотранспортних засобів категорії «С».
 
І. Теоретична підготовка.
 
1. Ліцей забезпечений робочими навчальними планами та програмами з підготовки кваліфікованих робітників.
2. Дообладнані кабінети спеціальних дисциплін « Технічне креслення», «Захист Вітчизни», «Технологія приготування їжі», та оновлення комп’ютерної техніки.
3. Оновлені матеріали комплексного методичного забезпечення предметів.
4. Оновлені папки методичної роботи педагогічних працівників ліцею.
5. Організована систематична підготовка учнів з предметних олімпіад.
Обласні олімпіади:
- з предмету «Математика» - 10 місце
- з предмету «Хімія» - 8 місце
- з предмету «Всесвітня історія» - 13 місце
- Всеукраїнський конкурс імені П.Яцика – 4 місце
ІІ. Професійно-практична підготовка
Всі учні ліцею забезпечені робочими місцями в навчально-виробничих майстернях, лабораторіях, на підприємствах, установах та організаціях. Проведена робота по підготовці документації для проходження учнями виробничої та перед випускної практики.
Обласні конкурси фахової майстерності серед майстрів виробничого навчання з професії: - «Кухар» - 4 місце
- «Кондитер» - 5 місце
-«Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» - 1 місце
- «Інструктор з водіння транспортних засобів» - 5 місце
- «Лицювальник-плиточник» - 5 місце.
 Обласні конкурси фахової майстерності учнів ПТНЗ з професії:
-«Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» 2009-2010н.р. – 6 місце, 2010-2011н.р – 7 місце, 2012-2013н.р. – 6 місце.
На базі нашого ліцею у 2009-2010 навчальному році проходило 2 обласні конкурси фахової майстерності з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». У ліцеї створено міні-пекарню, де учні з професії «Кухар. Кондитер» відпрацьовують пекарські навички. Готова продукція реалізується в торгових точках нашого села, та для харчування учнів ліцею.
ІІІ. Виховна робота
85% учнів залучені до предметних гуртків, спортивних секцій, гуртків художньої самодіяльності та технічної творчості. В ліцеї кожного дня здійснюється контроль за відвідуваністю занять та позаурочною зайнятістю учнів, їх місцезнаходженням. Працюють спортивні секції з загальної фізичної підготовки, з волейболу, баскетболу.
Учні відвідують дитячий юнацький клуб фізичної підготовки з боротьби дзюдо, тренажерний зал.
Також учні займаються в гуртках по інтересам «Господарочка», «Технічне моделювання», «Будівельник». Залучаємо дітей до волонтерського загону «Турбота», керівництво над яким здійснює Рада учнівського самоврядування.
Вся виховна робота здійснюється згідно загальноліцейного плану та групових планів, керуючись в роботі розпорядженнями:
- Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України;
-Програмами Запорізької обласної державної адміністрації;
- Рекомендованими заходами відділу розвитку та науково-методичного центру ПТО.
За звітний період в ліцеї були проведені святкові лінійки до:
- День знань «Ласкаво просимо в ліцей» - 70 річчя заснування системи ПТО з запрошенням ветеранів ліцею;
- День вчителя;
Приймали участь в сільських заходах:
- у мітингу та покладанні квітів, присвяченому 65 річниці закінчення ІІ Світової війни;
- у мітингу присвяченому Дню визволення села від німецько-фашистських загарбників;
- догляд за братською могилою земляків розстріляних у роки ВВВ;
- догляд за меморіальним комплексом;
-у селищних ярмарках, присвяченим Дню села та до Дня виборів, на яких була представлена виставка-продаж смачних кондитерських та хлібобулочних виробів.
Проведено: виставку-композицію квітів до:
-65 річниці визволення Бердянщини від німецько-фашистських загарбників, в якій прийняли участь учні всіх груп;
-внутріліцейний конкурс малюнків до міжнародного Дня прав людини;
-прийняли участь у всеукраїнських конкурсах малюнків «Безпека та мир в Україні» та до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Кращі роботи учнів направлені на конкурс до обласного управління.
Визначною подією було відзначення 70-річчя заснування системи ПТО
- за участю наших учнів був оздоблений корпус їдальні;
- закладено розарій біля навчального корпусу.
Учнівським парламентом та профкомом учнів організовуються благодійні акції, під час яких збираються кошти для допомоги хворим дітям.
Цікаво пройшов до Міжнародного Дня прав людини брейн-ринг «Права людини. Права дитини». Був проведений вечір «Ми за здоровий спосіб життя», який пройшов дуже цікаво, дітям нашим сподобалось і вони активно приймали участь у вікторинах, конкурсах. Під час вечора були проведені акції «Нікотин на вітамін. Сигаретку на цукерку».
IV.Правове виховання.
Профілактика правопорушень. В нашому ліцеї була проведена робота по виявленню учнів схильних до правопорушень, бродяжництва, дітей з неблагополучних сімей. Було проведено обстеження житлово-побутових умов проживання. Складений банк даних на учнів, які належать до групи ризику, розроблена система індивідуальної роботи з підлітками, які схильні до правопорушень, бродяжництва.
Проведяться зустрічі – бесіди з інспекторами служби у справах дітей та дитячої кримінальної міліції. Організована робота ради профілактики правопорушень.
На протязі звітного періоду проводились індивідуальні бесіди з учнями і їх батьками з питань виховання і навчання. Продовжено роботу по практиці проведення тижнів правових знань. Організовано читання лекцій для учнів на правову тему: «Чи знаєш ти свої обов’язки як громадянина і просто учня?”, проводилися дні здорового способу життя. Взяті під контроль учні, схильні до паління, вживання алкоголю токсичних речовин. Результат профілактики правопорушень – в цьому навчальному році учнями ліцею не скоєно злочинів.
В ліцеї організовуються та проводяться зустрічі, лекції , бесіди, підтримка тісних зв’язків з :
- представниками служби у справах дітей;
- дільничим інспектором та його помічником;
- представниками відділення кримінальної міліції у справах дітей;
- представниками патрульно-постової служби;
- представниками Бердянського райцентру соціальної служби сімї і молоді.
Лікарем Бердянського ПНД Рудаковим Василем Яковичем Робота з учнями девіантної поведінки проводиться постійно як класними керівниками, майстрами виробничого навчання, вихователями, так і адміністрацією. На обліку таких дітей у нас 36 чоловік. На кожного з них ведуться картки індивідуальної роботи.
Розроблені спільні заходи з дитячою кримінальною міліцією, які часто до нас завітають і проводять відповідну роботу.
Діє штаб з профілактики правопорушень, який кожного місяця засідає і розглядає порушників внутрішнього розпорядку ліцею та правил проживання в гуртожитку. Питання розглядалися і на засіданні педагогічної ради.
Кожного року спільно з начальником ВКМСД Бердянського РВГУМВС складається план роботи «З попередження і профілактики правопорушень, злочинності та бездоглядності серед учнів». На його виконання були організовані і проведені лекції на теми:
-Адміністративна відповідальність неповнолітніх;
- Наркоманія серед молоді та боротьба с нею;
- Відповідальність за злочини, пов’язані з оборотом наркотичних речовин;
-Алкоголізм серед неповнолітніх, адміністративна відповідальність за розпивання слабоалкогольних напоїв та проявів в стані алкогольного сп’яніння в громадських місцях;
- Тютюнокуріння серед молоді . Боротьба з тютюнокурінням.
Адміністративна відповідальність за це в заборонених місцях.
- Кримінальна відповідальність та з якого віку вона наступає.
- Про злочини проти статевої волі та статевої недоторканості особи.
- Про злочини проти власності.
Майстри та класні керівники відвідують учнів за місцем проживанням, спілкуються з їх батьками, пишуть листи (батькам учнів надана консультативна психологічна допомога по вихованню дітей).
V.Фізична підготовка
Всі уроки з фізичної культури проводились згідно навчальних планів і програм затверджених Міністерством освіти і науки України.
Було проведено вивчення стану здоров’я учнів та відкрита спеціальна медична група для учнів, що мають значні відхилення в стані здоров'я.
Протягом звітного періоду проводились внутріліцейні змагання з волейболу, баскетболу, футболу, настільний теніс.
Олімпійський урок з запрошенням випускників навчального закладу, які показали зразкові гімнастичні вправи в День здоров'я, спортивнее свято «День фізичної культури та спорту». Участь в обласних спартакіадах серед учнів ПТНЗ:
2009 рік – міні-футбол – 2 місце;
2010 рік – шашки – 2 місце;
2010 рік – шахи – 3 місце;
2011 рік – настільний теніс – 1 місце;
2012 рік – міні-футбол – 1 місце.
У турнірі серед учнів навчальних закладів з боротьби Самбо в м.Бердянську приймали участь наших 5 учнів, які посіли ІІ та ІІІ місце.
Хочу відмітити спортивно-масову роботу в ліцеї:
- до дня Збройних Сил України – 6 грудня проводиться військово-спортивне свято. Хлопці, яким в майбутньому прийдеться виконувати свій військовий обов’язок – змагаються в силі, спритності, витривалості;
- двічі на тиждень працюють секції з баскетболу, дзюдо;
Учні ліцею входять до складу футбольної команди «Лідер-Осипенко», які стали чемпіонами Бердянського району серед колективів фізкультури сільської молоді. Проводяться спортивні змагання з командами шкіл району, шкіл-інтернатів Запорізької області.
VI.Робота учнівського самоврядування
В ліцеї працює учнівське самоврядування, робота якого спрямована на захист прав і свобод учнів. Керівним органом являється Рада. Учнівська Рада регламентує свою діяльність на підставі положення про учнівське самоврядування. Вона координує роботу навчальних груп, доводить до них створення належних умов для навчання та дозвілля, приймає сама активну участь у всіх заходах та залучає інших до художньої самодіяльності, в організації і проведені спортивних та культурно – масових заходів, благодійних акціях.
Так у грудні місяці кожного року учні ліцею відвідують та вітають вихованців ДНЗ «Пізнайко» з Днем Святого Миколая, де наші учні проявляють творчі здібності.
З ініціативи органів учнівського самоврядування організовано та здійснено:
- акція «Нам не байдужа доля села»
- участь у Всеукраїнській акції «За чисте довкілля»
- продовжено засадження клумб та розарію та території ліцею
- робота волонтерського загону «Турбота»
- упорядкування братських могил, меморіального комплексу, останків Покровської церкви.
- участь у благодійній акції «Серце до серця»
- випуск ліцейної газети «Світанкові зорі»
- участь у всіх позаурочних заходах
- випуск буклетів, розповсюдження інформаційних матеріалів з профілактики ВІЛ
- інфекції, СНІДу, тютюнокуріння, вживання алкогольних напоїв та з профілактичних правопорушень.
VII.Громадська освіта
В рамках патріотичного виховання та формування громадянської культури та підвищення рівня толерантності у суспільстві:
- виготовлення стенду «Громадянин. Соціалізація особистості»
- тренінги «Навіщо громадянинам об’єднуватись», «Соціальне проектування».
- доповідь «Толерантне спілкування – один із засобів впливу на особистість».
- Виховна година «Час і досі не загоїв рану цей одновічний біль Афганістану».
- літературно – листове свято «Любіть Україну, як сонце любіть».
- залучення учнів до державних свят, пам’ятних дат країни, області, району.
- бесіда-діалог «Актуальні питання розвитку громадського суспільства в Україні».
- година спілкування «Який ідеал сучасної молодої людини – громадянина України»
- перегляд телепередач, які сприяють веденню соціальних діалогів.
На виконання заходів щодо підготовки та відзначення у 2012 році 68 річниці визволення України від фашистських загарбників та 70 роковинами початку вивезення мирного населення на примусові роботи в роки ВВв:
- урок мужності «Не було безіменних героїв»
- лекція «Схиляємо голови низько»
- виставка фотоматеріалів та плакатів «Роки обпалені війною»
- лінійка пам’яті «Вклонімося великим тим рокам»
- виховна година «Визвольними шляхами України»
- бесіда «Велика Вітчизняна – біль і горе українського народу»
- тематична година «Фашистська політика рабської праці».
Проведені заходи в рамках Державної цивільної програми «Молодь України», міжгалузеві програми «Пізнай свою країну».
Виховні години:
- особистістю не народжуються – особистістю стають
- всеукраїнська єдність – основа незалежності та суверенітету
- родинні традиції України
- цінності та пріоритети молоді
- конкурс рефератів «Сучасне і минуле рідного села» та інше.
Здійснено виконання заходів до Всеукраїнської молодіжної акції «Пам’ятати. Відродити. Зберегти» :
- Свято Василя «Сію, вію, посіваю з Новим Роком Вас вітаю»
- Участь у святковій літургії до свята Водохреща
- Інтернет – подорож «Сім чудес України»
- Конкурс творчих робіт «Україна вишивана»
- Тематичний урок «Родинні традиції народів України»
- Конкурс – вікторина «Що ти знаєш про Україну»
- Година спілкування «По сторінках кобзаря»
- Виховна година «Життєвий шлях великого кобзаря»
- Вечір до свята Масляної
- Відвідування музею «Подвиг» м. Бердянськ.
VIII.Методична робота
В ліцеї налічується 4 методичні комісії:
1. Методична комісія обслуговуючої сфери.
2. Методична комісія технічного напрямку.
3. Методична комісія викладачів природничо – математичного циклу.
4. Методична комісія викладачів гуманітарного циклу.
Всі методичні комісії працюють над єдиною темою: «Впровадження в навчально – виробничий процес педагогіки толерантності, як запоруки демократичного, стабільного, заможного громадського супсільства».
На методичних комісіях розглядаються доповіді:
- «Педагогіка толерантності»;
- «Розвиток ідей толерантності в античному світі»;
- «Толерантність і конфлікт»;
- «Функції та мета педагогіки толерантності»;
- «Компоненти, принципи і функції соціально-педагогічної діяльності»;
- «Модель формування професійної етики майстрів виробничого навчання»;
- «Виховання толерантності як важливий фактор реалізації особистісного самоствердження в ранньому юнацькому віці»;
- «Педагогічна толерантність під час спілкування з учнями»;
- «Родина та толерантність підлітка»;
- «Теорія та методика виховання толерантності в початковій, середній та професійній освіті»;
- «Толерантність як моральність особистості»;
- «Вивчення і впровадження в навчальний процес новітніх технологій»;
- «Інноваційні технології в особистісно-зорієнтованому навчанні на уроках виробничого навчання»;
- «Професія педагога та критерії його ефективної діяльності в процесі національного виховання»;
- «Як підтримати молодого вчителя»;
- «Самостійна робота учнів на уроках математики»;
- «Вивчення зразків інноваційного педагогічного досвіду»;
- «Професійна спрямованість на уроках фізики»;
- «Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в навчальний процес»;
- «Використання проблемних виробничо-технічних ситуацій при підготовці механізаторів сільськогосподарського профілю»;
- «Методика проведення лабораторно-практичних робіт під час викладання предмету «Сільськогосподарські машини»;
- «Практичні рекомендації щодо організації і ведення уроку теоретичного навчання»;
- «Педагогіка толерантності як запорука побудови демократичного суспільства»;
- «Інновації в виховній системі»;
- «Освітні інновації як основа якісних змін в економіці та розвитку трудового потенціалу»;
Проведені відкриті уроки викладачами та майстрами виробничого навчання:
- «Сухі суміші для будівельних робіт»;
- «Приготування розтягаїв, ватрушок»;
- «Технологія приготування булочних кондитерських виробів»;
- «Прийоми обштукатурювання поверхонь»;
- «Сучасні будівельні сухі суміші»;
- «Страви з січеної і котлетної маси з риби»;
- «Машина для замішування тіста ТММ – 1»;
- «Приготування супів картопляних з бобовими, крупами і макаронними виробами»;
- «Технологія приготування тіста для локшини та галушок. Приготування домашньої локшини, галушок з часником»;
- «Приготування і подача страв тушкованих з м’яса»;
- «Приготування страв з тіста»;
- «Волейбол»;
- «Гімнастика»;
- «Плуги. Класифікація, загальна будова»;
- «Підготовка зернових сівалок до роботи і основні регулювання»;
- «Перспектива розвитку ЕОП і застосування автоматизації»;
- «Види, визначення та принцип побудови автоматизованих систем»;
- «Підготовка до роботи і водіння колісних тракторів з причепами»;
- «Ремонт і дефектація шатуна»;
- «Сигнали регулювальника»;
- «Будова пускового двигуна»;
- «Будова карбюратора».
ІХ.Підвищення кваліфікації педагогічних працівників.
За звітній період був проведений аналіз роботи по своєчасному підвищенню кваліфікації педагогічних працівників ліцею з метою виконання задач по підвищенню якості професійної підготовки кваліфікованих кадрів.
На теперішній час всі викладачі та майстри виробничого навчання мають свідоцтва підвищення кваліфікації.
Х.Охорона праці
Питанням з охорони праці в нашому ліцеї приділяється дуже велика увага. Вчасно проводяться всі інструктажі з питань охорони праці, ОБЖД з учнями та працівниками ліцею. Перевірені навчальні приміщення згідно нормативних актів з питань охорони праці. Постійно перевіряється інженером з охорони праці та завідуючим електрогосподарством стан електробезпеки та пожежної безпеки. За звітний період пройшли курси з охорони праці:
- Директор;
- Заступники директора;
- Старший майстер;
- Інженер з охорони праці.
В 2010році всі працівники ліцею пройшли навчання та атестацію з питань охорони праці. Були проведені такі заходи з охорони праці:
1. Відкритий урок «28 квітня-Всесвітній день охорони праці»
2. Оформлений інформаційний стенд, присвячений Дню охорони праці.
3. Проведені конкурси серед учнів ліцею «Кращий слоган з охорони праці»
4. Внесено до плану роботи на 2013-2014 навчальний рік проведення заходів за тематикою «Запобігання професійним захворюванням».
5. Проведено серед учнів ліцею конкурс електронних газет за тематикою «Охорона праці нашими очима».
6. Проведені лекції протиалкогольного змісту, шкоди тютюнопаління, наркоманії і т.д;
7. Проведені серед учасників навчально-виховного процесу інструктажі з безпеки життєдіяльності та пожежної безпеки. За звітний період травматизму серед учнів та працівників ліцею – не було.
ХІ.Фінансово-господарська та навчально-виробнича діяльність
Одним з головних завдань я вважаю забезпечення безаварійної роботи ліцею в осінньо-зимових умовах та підготовку системи тепло забезпечення з максимальним використанням енергоресурсів та збереження обладнання.
У зв’язку з цим в ліцеї проводиться регулярний ремонт та профілактична робота опалювальної системи. В
 2010 році був проведений капітальний ремонт опалювального котла.
В 2012 році – заміна регістрів в навчальних кабінетах та гуртожитку.
За звітний період було відремонтовано 500 м мережі теплотраси.
У 2009 році на базі ліцею створено підсобне господарство по вирощуванні свиней. М’ясо, яких використовується для харчування учнів та реалізовується на місцевих ринках.
Гроші отримані від реалізації використовуються на утримання матеріально-технічної бази ліцею.
У 2011 році були оформлені акти на право власності на нерухоме майно, автотрактородром.
Виконані техпаспорти на гуртожиток та навчальні корпуси, майстерні, гаражі, їдальню.
ХІІ.Пропозиції щодо покращення навчально – виховного процесу, навчально – виробничої діяльності
1.Забезпеченість безкоштовними методичними посібниками, науковими посібниками.
2. Фінансування з бюджетних коштів ліцею для придбання нового обладнання, техніки, приладів та інших сучасних засобів навчання.
3. Забезпечити необхідним обладнанням майстерні штукатурів.
4.Продовження комп'ютеризації навчального процессу, виділення коштів з бюджету на придбання персональних комп'ютерів та оргтехніки (забезпечити комп'ютером всі кабінети теоретичного навчання).
5. Придбати ліцензовані електронні підручники за спеціальністю «Кухар. Кондитер», «Муляр. Штукатур», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А». Водій автотранспортних засобів категорії «С»».
6. Розширювати учнівське самоврядування в навчальний процес та виховну роботу.
7. Забезпечити активніше проведення профорієнтаційної робот из молоддю до вступу в ліцей.
8. Доукомплектувати ліцей педагогічними кадрами.
Переглядів: 979 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
» Архів записів
» Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz