Державний навчальний заклад "Осипенківський професійний аграрний ліцей"
Вівторок, 23.04.2024, 14:26

Меню сайту

Меню сайту

Головна » 2015 » Червень » 12 » Звіт директора за 2014 - 2015 навчальний рік
09:51
Звіт директора за 2014 - 2015 навчальний рік

Звіт

 директора «Осипенківського професійного аграрного ліцею»

Гальченко І.А. за 2014 – 2015 навчальний рік

 

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 28.01.2005 року № 55 «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів», керуючись примірним положенням про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно – технічних навчальних закладів про свою діяльність перед педагогічним колективом та громадськістю, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 23 березня 2005 року №178, та з метою подальшого утвердження відкритої і демократичної державно-громадської системи управління освітою, поєднаним державного та громадського контролю за прозорістю прийняття і діяльності в навчальних закладах сьогодні проводиться звіт згідно запропонованої структури. Відразу хочу відзначити, що робота директора і колективу нероздільні, тому розповідаючи про свою роботу, я весь час буду опиратись все ж таки на роботу колективу.

Педагогічний колектив ліцею досліджував методичну проблему «Впровадження у навчально-виробничий процес педагогіки толерантності, як запоруки демократичного, стабільного, заможного громадського суспільства».

Для забезпечення підготовки робітничих кадрів ліцей має навчальні майстерні, сучасний комп’ютерний клас, 16 кабінетів спецтехнологій, 6 кабінетів загальноосвітньої підготовки, 8 лабораторій, спортивний зал, їдальню, бібліотеку, гуртожиток, методичний кабінет, автотрактородром.

Колектив налічує 24 педагогічних працівника, з яких: викладачів – 17 (вищої категорії – 4, першої категорії – 1, другої категорії – 3, спеціалістів – 21); майстрів виробничого навчання – 12 (першої категорії – 1, спеціалістів – 11), вихователів гуртожитку – 2.

Контингент учнів складає 257 учнів. В ліцеї працює 59 працівників. Формування учнівського складу відбувається на основі укладання договорів з підприємствами: ТОВ Лідер Груп, СВН- Киів, ПП Антідзе І.П., ТОВ Торговий дім «БМС», ТОВ Грінмарк Девелопмент, ФОП Гусєв Р.С., ПП Тепло Еллади, ПП Ляшенко, ФГ «Агро Авангард», ПСП «Росія», ФГ «Азов», ТОВ «Агро Юні», ПП Прилуцька В.А., ФОП Терещенко М.В.,  ФГ Часовенко А.А.,  ПП Чечель Л.В.

На базі не повної загальної середньої освіти з наданням середньої освіти навчаються учні за професіями:

  1. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Тракторист-машиніст сільськогосподарського  виробництва категорії «А». Водій автотранспортних засобів категорії «С».
  2. Кухар. Кондитер.

На базі не повної загальної середньої освіти без наданням середньої освіти навчаються учні за професіями:

  1. Муляр. Штукатур.

На базі  повної загальної середньої освіти навчаються учні за професіями:

 Тракторист-машиніст сільськогосподарського  виробництва категорії «А1». Водій автотранспортних засобів категорії  «С».

Згідно перспективному плану роботи Осипенківського професійного аграрного ліцею на 2014–2015 н.р. були виконані слідуючи заходи:

І. Теоретична підготовка.

  1. Ліцей забезпечений робочими планами та програмами з підготовки кваліфікованих робітників.
  2. Дообладнані кабінети спеціальних дисциплін «Сільськогосподарські машини», «Захист Вітчизни». Створені нові кабінети «Основи галузевої економіки», «Основи композиції», майстерня перукарів, майстерня «Малюнку та живопису», лабораторія «Флористики».
  3. Всі учні ліцею мають доступ до мережі інтернет, так як підключено два види: «Укртелеком» та «Інфоком»(WI-FI).
  4. Оновлені матеріали комплексного методичного забезпечення предметів.
  5. Оновлені папки методичної роботи педагогічних працівників ліцею.
  6. Організована систематична підготовка учнів з предметних олімпіад.

Розроблені електронні підручники з української мови та літератури. Придбані електронні підручники з «Правил дорожнього руху», «Будова та експлуатація автомобілів», «Будова та експлуатація трактора», комплексний програмований засіб навчання з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування».

На протязі навчального року наші учні приймали участь в обласних конкурсах:

  • «Славні нащадки Запорізького краю» - ІІ місце;
  • Конкурс учнівської та студентської молоді ім..Т.Шевченка – брали участь у номінаціях література та історія України. В номінації література серед найкращих робіт відмічена робота.
  • Конкурс від укрпошти «Напиши листа солдату» відмічена робота, «Лист матусі»;
  • «Шевченківські дні» робота відмічена серед найкращих.

Приймали участь у обласних олімпіадах:

З «Всесвітньої історії», з «Англійської мови»

ІІ. Професійно-практична підготовка

Приймали участь в обласних конкурсах фахової майстерності:

  • «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» -  І місце,
  • «Водій автотранспортних засобів категорії С» - 11 місце
  • Всеукраїнський тур з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування», ІІ місце.

Проведені внутріліцейні конкурси фахової майстерності з професій «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування», «Водій автотранспортних засобів категорії С», тиждень з професій «Муляр. Штукатур», «Кухар. Кондитер», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1». Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування Водій автотранспортних засобів категорії С».

 

ІІІ. Виховна робота.

Планування та організація навчально-виховної роботи у ліцеї здійснюється  у відповідності до нормативно-правових актів, а саме: Конституції України, Законів України "Про освіту ”, « Про професійно – технічну освіту ”, „ Про охорону дитинства „ «Примірного положення про організацію і проведення виховної роботи у професійно-технічних навчальних закладах Міністерства освіти і науки України» (наказ МОН України від 16.04.2002р. №257), Національної програми «Діти України», „ «Положення про професійно – технічний навчальний заклад ”  „Національної програми патріотичного виховання громадян, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства, Національної програми правової освіти населення,Указу Президента України „ Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей ”, Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку Української державності ”, "Концепції превентивного виховання дітей та молоді ”, Закону України "Про забезпечення соціально-правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування ”.

 Проаналізувавши контингент, встановлено, що в навчальному закладі є учні, які потребують соціального захисту, а саме:

Діти – сиротита діти позбавлені батьківського піклування – 74 чоловіка;

Діти з багатодітних сімей – 18 чоловік;

Діти з інвалідністю – 7 чоловік;

Учні переселенці з зони АТО –18 чоловік;

Учні з психологічними та розумовими відхиленнями –25.

В травні до нашого ліцею були переведені 6 учні з числа дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування із Соледарського професійного ліцею.

89% учнів залучені до предметних гуртків, спортивних секцій, гуртків художньої самодіяльності та технічної творчості.

 Учні займаються у гуртках за інтересами «Господарочка», «Технічне моделювання», «Будівельник». На базі нашого навчального закладу створений та працює волонтерський загін «Турбота», який в цьому навчальному році розпочав тісну співпрацю з Бердянським волонтерським центром «Захист».

 

Правове виховання. Профілактика правопорушень.

Правове виховання в ліцеї здійснюється на основі Конституції України.

Правове виховання – це складова частина виховання в цілому. Але правове виховання впливає не тільки на свідомість, але і на відповідну дисципліну, на суворе дотримання закону, прав і обов’язків. Кінцевим результатом правового виховання є реальні справи, вчинки в сфері правових відношень, які свідчать про дійсність правового виховання.

В ліцеї протягом листопада відбувся тиждень захисту прав дитини . Під час проведення тижня були проведені виховні години: "Дитина та її здоров’я", на уроках історії та права обговорювали "Конвенцію про права дитини". Був організований тренінг "Сім’я. Регулювання сімейних відносин", після якого проведено анкетування для учнів.

В ході тижня викладач правознавства підготував урок на тему: "Дитина в несприятливих умовах та екстремальних ситуаціях".

Завершився тиждень круглим столом з класними керівниками та майстрами виробничого навчання щодо надання допомоги в роботі з неблагополучними сім’ями, учнями, що підлягають негативному впливу.

В ліцеї діє система профілактичної роботи по попередженню правопорушень серед учнів, створений Штаб профілактики правопорушень та наркопост. З метою зменшення рівня злочинності серед учнів, запобігання зростанню кількості дітей, які займаються бродяжництвом, вживають алкоголь, наркотичні речовини, тютюн, зазнають насильства в сім’ї, була проведена робота по плануванню сумісних заходів зі службами у справах неповнолітніх та соціального захисту дітей і молоді; проаналізовано стан профілактичної роботи педагогічного колективу серед  учнів, схильних до правопорушень.

Під час традиційного Місячника правових знань учні ліцею зустрічалися з працівниками кримінальної міліції, де могли отримати відповіді щодо кримінальної відповідальності неповнолітніх, відповідальності за скоєні злочини, вік коли настає відповідальність.

Освітньо-профілактична робота щодо шкідливості тютюнопаління, вживання наркотичних та інших хімічних речовин серед дітей та молоді проводилась працівниками Служби у справах дітей в рамках просвітницько-оздоровчої програми "Молодь на роздоріжжі" у формі лекційно-тренінгових занять та в рамках програми "Рівний-рівному".

Фізична культура.

Уроки з фізичної культури проводяться згідно планів та програм затверджених Міністерством освіти і науки України. Проведено вивчення стану здоров’я учнів та сформована група за спеціальним курсом підготовки, яка налічує – 32 учня.

 Протягом навчального року проводились внутрішньоліцейні змагання з футболу, волейболу, баскетболу, настільного тенісу. Олімпійський урок був проведений в рамках святкування Дня здоров’я, на який було запрошено випускників нашого навчального закладу, які продемонстрували зразкові гімнастичні вправи. Приймали участь у зональних змаганнях з:

  • Футболу - І місце;
  • Настільного тенісу – IV
  • Волейболу – IV
  • Баскетболу – IV
  • Шашок – IV

 

Робота учнівського самоврядування:

Учнівське самоврядування  – добровільна громадська організація учнів, яка працює вже багато років. Положення та статут учнівського самоврядування визначається відповідно Законів України «Про молодіжні та дитячі громадські організації», «Про об’єднання громадян» та інших нормативно-правових актів. Учнівське самоврядування утворюється і діє на засадах добровільності, рівноправності його членів, законності та гласності.

Головними завданнями учнівського самоврядування ліцею є:

-      формування в учнів організаторських вмінь, підвищення соціальної активності молодого покоління;

-         здійснення діяльності спрямованої на задоволення соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів;

-         забезпечення активної участі більшої частини учнів в органах самоврядування ліцею.

Пошук  організаційної структури самоврядування ліцею привів до організації Ради учнівського самоврядування ліцею, до якої увійшли всі Голови Рад груп та заступники голів ради.

З ініціативи Ради учнівського самоврядування в ліцеї було проведено такі заходи:

  • Привітання викладачів та майстрів виробничого навчання з Днем вчителя
  • Привітання вихованців ДНЗ «Пізнайко» з Днем святого Миколая;
  • Національно-патріотична акція «З любов’ю до героя»;
  • Участь у Всеукраїнській акції «За чисте довкілля»;
  • Участь у Всеукраїнському конкурсі «Моральний вчинок»;
  • Участь у благодійній акції «Серце до серця»;
  • Випуск ліцейної газети «Учнівські зорі»;
  • Участь у всіх позаурочних заходах;
  • Співпраця волонтерського загону «Турбота» з волонтерським центром «Захист»;
  • Упорядкування братських могил, меморіального комплексу, останків Покровської церкви;
  • Продовжили засадження клумб та розарію ліцею;
  • Участь у благодійній акції «Щастя на крилах»;
  • Участь у благодійній акції «Скринька добрих справ»;

 

Громадянська освіта.

Сучасний навчальний заклад має чималий досвід викладання традиційними методами: лекції, семінари, диспути, бесіди, самостійна робота з підручником та періодикою, написання рефератів, учнівські та студентські наукові роботи. Потенціал цих методів з точки зору завдань громадянської освіти досить значний: вони дозволяють подати різноманітну інформацію, акцентувати увагу учнівської молоді на ключових аспектах теми, ознайомити з різними концепціями та підходами до проблеми, зробити загальні висновки. Проте традиційні методи не орієнтовані на активну взаємодію молодої людини з учителем або викладачем та однолітків між собою, самостійне і спільне прийняття рішень, ось що має бути вирішальною передумовою їх громадянської активності в майбутньому.

Тому пріоритетну роль у громадянській освіті відіграють активні методи, що стимулюють творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення і базуються на принципі багатосторонньої взаємодії.

В рамках патріотичного виховання учнів нашого ліцею було проведено такі заходи:

  • Виховні години: «Україна – єдина країна»; «Всеукраїнська єдність – основа незалежності та суверенітету України»;
  • Громадянське виховання у світі Конституції;
  • Участь у Всеукраїнській акції «Лист пораненому»;
  • Участь у Всеукраїнській акції «Пасхальний кошик солдату»;
  • Виховна година «Подвиг – непідвладний часу»; 
  • Участь у обласному мовно – літературному конкурсі «Патріотизм у долі Запоріжжя»;
  • Година спілкування «Твої символи Україно»;
  • Літературно мистецьке свято «Єдина Україна оспівана в піснях»;
  • Тематична година до Дня Соборності України «Всеукраїнська єдність – основа незалежності та суверенітету»;
  • До Дня захисника Вітчизни:

Засідання круглого столу «Слава Україні – Героям Слава»

Тематичний урок присвячений пам’яті героїв «Небесної сотні»

  • Виховна година до Дня виводу радянських військ із Афганістану «Біль воїнів Афганістану у кожному серці»;
  • Година спілкування «Чорна стежина Прип’яті»;
  • Участь у Всеукраїнській молодіжній акції «Пам’ятати. Відродити. Зберегти.»;
  • Конкурс малюнків присвячений воїнам АТО «Тобі, Герою».

ІІ місце у конкурсі декоративно-прикладного мистецтва «Знай і люби свій край» у номінації «Художня вишивка».

 

Методична робота

В ліцеї працюють методичні секції таких напрямків: «Обслуговуючої сфери», «Технічного напрямку», «Загальноосвітніх предметів», «Класних керівників».

Всі методичні комісії працюють над єдиною темою: «Запровадження у навчально-виробничий процес педагогіки толерантності, як запоруки демократичного, стабільного, заможного громадського суспільства».

На методичних комісіях розглядалися  доповіді:

  •  « Толерантність в навчально-виховному процесі»
  • «Толерантність – здатність і прагнення до діалогу».
  • «Толерантність у сучасному суспільстві» 
  •  «Толерантність. Необхідність у спілкуванні серед підлітків»
  •  «Толерантне спілкування, як засіб ефективної взаємодії між дітьми та батьками»
  • «Проблеми толерантності»
  • «Організація позаурочної зайнятості у ПТНЗ. Робота в гуртках».
  •  «Впровадження в навчальний процес сучасних педагогічних методів навчання».
  • «Організація профорієнтаційної роботи ПТНЗ серед учнів загальноосвітніх шкіл»
  • «Особистісне орієнтовний підхід у навчанні, під час викладання агротехнічних дисциплін»
  •  «Використання технічних засобів навчання під час викладання спеціальних і загально-технічних дисциплін та предметів».
  •  «Толерантність та її підгрунтя»
  •  «Толерантність як проблема виховання»

Згідно плану методичної роботи на протязі навчального року були проведені  відкриті уроки:

  •  «Захист Вітчизни»,
  • «Українська література», 
  •  «Англійська мова», 
  •  «Математика»,
  •  «Біологія»,
  •  «Правознавство».
  • «Технологія приготування їжі з основами товарознавства»
  • «Класифікація двигунів внутрішнього згорання»,
  •  «Рубання металу»,
  •  «Посадка на робочому місці водія, прийоми дій органами керування і сигналізації»,
  • «Валкові жатки»,
  •  «Регулювання клапанів»

Ліцей приймає участь у обласному конкурсі-огляді на найкращий методичний кабінет – матеріали здані очікуємо результати.

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

В цьому навчальному році був проведений аналіз роботи по своєчасному підвищенню кваліфікації педагогічних працівників ліцею з метою виконання задач по підвищенню якості професійної підготовки кваліфікованих кадрів. Пройшли підвищення кваліфікації:

Гальченко І.А. – керівники ПТНЗ

Тихонець Т.І.- керівники ПТНЗ зі спецкурсом ІКТ

Тихонець Т.І. – викладачі хімії-біології зі спецкурсами «Екологія»

 

Охорона праці

Питанням з охорони праці в нашому ліцеї приділяється дуже велика увага. Вчасно проводяться всі інструктажі з питань охорони праці, ОБЖД з учнями та працівниками ліцею. Перевірені навчальні приміщення згідно нормативних актів з питань охорони праці. Постійно перевіряється інженером з охорони праці та завідуючим електрогосподарством стан електробезпеки та пожежної безпеки.

Оновлено куточки з охорони праці, переглянуто та затверджені інструкції з охорони праці, оновлено попереджувальні надписи та знаки, проведено тиждень з «Охорони праці», придбані та пере заправленні первинні засоби пожежогасіння, взято участь у обласному конкурсі плакатів з «Охорони праці».

4 чоловіки пройшли курси та перевірку знань з охорони праці.

Професійно – орієнтаційна робота

Профорієнтаційна робота розпочалась в І півріччі цього навчального року.

  • Адміністрацією ліцею розроблений графік маршрутів профорієнтаційних бригад по Бердянському районі.

Поновлені рекламні проспекти.

План держзамовлення на 2015-2016 навчальний рік:

На базі не повної загальної середньої освіти з наданням середньої освіти за професіями:

«Перукар (перукар-модельєр). Манікюрниця» - 20 чоловік

«Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Тракторист-машиніст сільськогосподарського  виробництва категорії «А». Водій автотранспортних засобів категорії «С».  – 20 чоловік

Флорист. Оформлювач вітрин, приміщень та будівель (дизайнер) – 20 чоловік.

На базі не повної загальної середньої освіти без наданням середньої освіти  за професіями:

«Муляр. Штукатур» – 40 чоловік

На базі 11 класів (термін навчання 1 рік)

«Тракторист-машиніст сільськогосподарського  виробництва категорії «А1». Водій автотранспортних засобів категорії  «С».  – 30 чоловік.

Всього: 130 чоловік

В рамках «Проведення обласного місячника профорієнтації» розроблений план заходів на лютий – березень, згідно якого виконувались заходи.

Розміщено оголошення про набір учнів до нашого навчального закладу у засобах масової інформації:

  • газети Бердянського району «Бердянськие ведомости», «Бердянск деловой»;
  • газета Чернігівського району «Нива»;
  • газета Примосрького району «Приморская степь»;
  • газета Куйбишевського району «Рідний край»

на радіо «Азовская волна» та у збірнику «Куда пойти учиться».

Фінансово-господарська та навчально-виробнича діяльність

Одним з головних завдань я вважаю забезпечення безаварійної роботи ліцею в осінньо-зимових умовах та підготовку системи тепло забезпечення з максимальним використанням енергоресурсів та збереження обладнання. У зв’язку з цим в ліцеї проводиться поточний ремонт всього електрообладнання, для того, щоб в опалювальний сезон навчальний заклад перейшов на електроопалювання. Це дасть економію бюджетних коштів приблизно 500 000грн.

В гуртожитку додатково створено 4 навчальних кабінети «Основи композиції та перспективи», «Основи галузевої економіки та підприємництва», «Основи правознавства», «Допризовна підготовка» та 1 лабораторія «Флористики» та дві майстерні «Малюнку та живопису», майстерня Перукарів.

В цьому році на полях навчального господарства засіяно озимої пшениці 106,6га, ярового ячменю 136,7га, соняшнику 230,3 га, чорного пару 179га.

Придбано для навчального господарства запчастин, насіння, агрегати ґрунтові дискові 2 штуки, сівалка СУПН-8, гербіциди, шини, оприскувач навісний штанговий, паливно-мастильні матеріали.

Пропозиції щодо покращення навчально-виховного процесу, навчально-виробничої діяльності

  1. Забезпеченість безкоштовними методичними посібниками, науковими посібниками.
  2. Фінансування з бюджетних коштів ліцею для придбання нового обладнання, техніки, приладів та інших сучасних засобів навчання.
  3. Продовження комп'ютеризації навчального процесу, виділення коштів з бюджету на придбання персональних комп'ютерів та оргтехніки (забезпечити комп'ютером всі кабінети теоретичного навчання).
  4. Розширювати учнівське самоврядування в навчальний процес та виховну роботу.
  5. Забезпечити у 2015 – 2016 н.р. активніше проведення профорієнтаційної робот з молоддю до вступу в ліцей.
  6. У приміщенні гуртожитку створити 7 навчальних кабінетів та додаткову майстерню з професії «Муляр. Штукатур».
  7. Провести роботу над ліцензуванням   нових професій «Муляр. Штукатур. Сантехнік», «Перукар. Манікюрниця. Візажист»
  8. Доукомплектувати ліцей педагогічними кадрами.
  9. Перевести навчальний заклад на електричне опалення.
  10. Придбати автобус для перевезення учнів до місця навчання.
  11. Відкриття перукарні та флористичного магазину у м.Бердянську
  12. Створення на базі ліцею мінімаслобойні.

 

Продовжити роботу над оновленням матеріально-технічної бази.

 

 

 

Переглядів: 1399 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
» Архів записів
» Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz