Державний навчальний заклад "Осипенківський професійний аграрний ліцей"
П`ятниця, 26.04.2024, 09:27

Меню сайту

Меню сайту

Головна » 2012 » Лютий » 8 » Основні правила поведінки в умовах низьких температур
09:47
Основні правила поведінки в умовах низьких температур

Основні правила поведінки в умовах низьких температур

При загальному охолодженні організму з’являється відчуття слабкості і сонливості, потім потерпілий втрачає свідомість. Його потрібно помістити у ванну з водою кімнатної температури, яку підвищують до теплої (40-50°С), але не гарячої. Якщо це неможливо, потерпілого миють теплою водою або обкладають грілками, поступово підвищуючи температуру води. При поверненні свідомості потерпілому дають пити теплий чай, воду і невелику кількість алкоголю.   


Причинами переохолодження організму можуть бути: тривале перебування у воді або навіть короткочасне перебування у крижаній воді

  

Ознаками переохолодження є: озноб, тремтіння, синюшність шкіри, губів, зниження температури тіла, біль у пальцях рук і ніг, поява «гусячої шкіри», позіхання, гикавка, затьмарення свідомості. У потерпілого виникає апатія, сонливість, загальна слабкість, дихання стає поверхневим. Ступінь і швидкість переохолодження залежать від температури води та здатності організму адаптуватися до холоду. Необхідно пам'ятати: серце зупиняється за температури тіла 26 °С.

  

 Засоби уникнення переохолодження організму

 

Необхідно обмежувати час перебування у воді під час купання. Здоровим дітям дошкільного віку дозволяється купатися у водоймах за температури води + 23—24 °С протягом 1—3 хвилини і не більше 2—3 разів на день; дітям шкільного віку — за температури води 20—21 °С, причому час перебування у воді збільшувати поступово — від 3—5 до 10—15 хвилин. До ознобу не повинні купатися люди будь-якого віку.

 

Перша допомога в разі переохолодження

 

1.              У разі переохолодження легкого ступеня (ознаками якого є озноб, м'язове тремтіння, загальна слабкість, утруднення пересування, блідість шкіри) потерпілого слід тепло одягнути, напоїти гарячим чаєм або кавою; він має виконувати інтенсивні фізичні вправи.

2.              У разі переохолодження середнього ступеня (ознаками якого є синюшність губів і шкіри, ослаблення дихання, пульсу, поява сонливості, втрата спроможності самостійно пересуватися) слід розтерти потерпілого вовняною тканиною, зігріти під теплим душем (якщо його помішують у ванну, то температуру води необхідно підвищувати поступово від 30—35 °С до 40—42 °С), зробити йому масаж усього тіла. Потім необхідно тепло одягнути його та вкласти в ліжко, поступово зігріти грілками; в разі необхідності викликати лікаря.

3.              У разі переохолодження важкого ступеня (ознаками якого є непритомність, поступове пригнічення життєвих функцій) необхідно негайно викликати лікарів, надати першу допомогу, як і в разі переохолодження середнього ступеня.

 

Перша медична допомога в разі замерзання


Симптоми замерзання — виникнення сонливості, млявості, порушення координації рухів, зниження температури тіла до 23—25 °С.

Необхідно швидко відновити нормальну температуру тіла. Для цього потерпілого можна помістити у ванну, температура води в якій має становити 25—30 °С (через 20—30 хвилин температуру води підвищують максимум до +35о С)

Якщо ванни немає, то тіло необхідно обкласти грілками, пляшками з теплою водою. В разі порушення дихання і серцевої діяльності слід робити штучне дихання і закритий масаж серця.

Після відновлення нормальної температури і опритомнення потерпілого, необхідно дати йому гарячий чай або каву, укрити його теплою ковдрою і викликати швидку допомогу.





                                                                                              

Переглядів: 851 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
» Архів записів
» Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz