Державний навчальний заклад "Осипенківський професійний аграрний ліцей"
Понеділок, 29.04.2024, 17:00

Меню сайту

Меню сайту

Головна » 2011 » Листопад » 11 » «День української мови та писемності»
09:57
«День української мови та писемності»

9 листопада 2011 року в Осипенківському професійному аграрному ліцеї відбулося святкування Дня української мови та писемності. На честь свята вчитель української мови та літератури – Станчевська Т.С. підготувала невеликі пам’ятки – «Говори правильно» і «Перекладай правильно» українською мовою, які були розповсюджені на території навчального закладу. 

У цей день відбувся святковий захід, присвячений Дню української мови та писемності, де учні дізналися походження й історію цього свята. Учитель української мови – Станчевська Т.С. повідомила, що 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говорилося: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця".

У ході вечора Станчевська Т.С. зазначила, що в цей день Україна та її культура святкують своє відродження. Але цьому передувала тяжка боротьба. Дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова, мужньо знісши і витерпівши наругу наймогутніших царських сатрапів та посіпак шляхетсько-панських і своїх панів. Власова Настя визначила фатальні сторінки в історії розвитку української мови, як-от зруйнування Запорозької Січі, Валуєвський циркуляр та Емський указ. Учні групи спеціальності «Кухар-кондитер» - Гуцуляк Христина, Казанок Таня визначили, що наша мова зуміла перебороти усі випробування й вибороти достойне місце серед мов світу. На підтвердження своєї думки, вони прочитали вірші М. Рильського «Як парость виноградної лози…», Наталки Білоцерківець «Купана, цілована…», А. Малишка «Буду я навчатись мови золотої», M. Адаменка «Жива вода», Ю. Рибчинського «Мова, наша мова…», продемонструвавши мелодійність і поетичність художнього українського слова.

Запропоноване учням завдання – доки звучить мелодія української пісні, скласти текст, слова якого починаються однією літерою – було виконано дружньо і завзято. Команда дівчат, обравши літеру «П» спромоглася за 3 хвилини придумати твір з шістнадцяти літер, що доводить наскільки наша мова багата, різноманітна й барвиста. Наприкінці усі дружно заспівали пісню Софії Ротару «Одна калина», а Мараховська Оксана промовила молитву за рідну мову:

Я мовою вкраїнською молюсь,

Коли до серця крадеться тривога, -

За долю України я боюсь, -

З молитвою звертаюсь я до Бога.

І мовою вкраїнською молюсь.

Прошу для України в Бога щастя

І захисту для всіх її дітей,

А мова українська, мов причастя,

Теплом своїм торкається грудей…

О Боже мій – Великий, Всемогутній,

Мою вкраїнську мову порятуй.

І в світлий день пришестя,

В день майбутній

Вкраїні Царство щастя приготуй.

Отож, хай і далі мужає наша мова, адже куди б не ступала нога українця завжди йому світитиме незрадлива зоря рідного слова!

 

 

 

Виконавець: Станчевська Т.С.


Переглядів: 1161 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 3
3 XyligaH  
0
Лутше поменяйте 2 фотку она очень ржачная! >_<

2 workout  
0
applause Станчевська Т.С. молодчага+100500 applause :applause: applause :applause: applause :applause:

1 Редактор  
1
Уважаемый админ немножко корректируйте или отбирайте лучше фотографии картинку №1 не мешало бы поменять

Ім`я *:
Email *:
Код *:
» Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
» Архів записів
» Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz